Salina Ocnele Mari

Imagini realizate 15 septembrie 2011

     Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportandu-se ca un dezinfectant. Prin depunerea si absortia ionilor salini, la nivelul cailor respiratorii atat superioare cat si cele inferioare, conjugate si cu proprietatea puternic higroscopica, ia nastere efectul de dilutie a depunerilor de impuritati sau materie straina corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli si disfunctii respiratorii, pornind de la simple raguseli, bronsite si chiar astm. 
     Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decat necesara, prin absortia lor, actionand in primul rand direct asupra mucusului. Acestea duc la lichefierea si fluidizarea mucusului de pe caile respiratorii, realizand astfel extragerea materiilor straine dintre cilii si din micro-cavitatile tractului respirator,determinand astfel usurarea progresiva si de lunga durata a respiratiei. 
     Persoanele din salina intra in contact prin intermediul pielii cu atmosfera incarcata cu aerosoli salini. Acestia sunt absorbiti la nivelul pielii expuse, in proportii corespunzatoare absortiei oxigenului, umiditatii si desigur prin depunere/precipitare datorita umezelii si diferentei de temperatura a suprafetei pielii fata de atmosfera.                                    text: salinaocnelemari.ro