Kaliakra, Bulgaria

     Imagini realizate la data 4 august 2012

     Capul Caliacra (în bulgară Калиакра - Kaliakra) este un monument al naturii din Dobrogea bulgărească (Cadrilaterul), cuprinzând o cetate medievală și o rezervație naturală.

     Capul Caliacra este situat în nord-estul Bulgariei, la 60 km la nord-est de Varna și la 80 km la sud de Constanța, în Dobrogea. Este compus din straturi calcaroase orizontale din Miocenul sarmațian, formând un promontoriu stâncos care se îngustează spre sud, deasupra apelor Mării Negre.

     Pe vremea dacilor se ridica aici o cetate numită Tirizis. Grecii au redenumit-o Kali Akra însemnând "bun adăpost" (față de vânturile din nord-est), denumire păstrată până în epoca bizantină și preluată de turci sub forma Celigra. În sec. al XIV-lea, Despotatul Dobrogei și-a stabilit aici capitala sa, în timp ce călugării au transformat peșterile din faleză în schit.

     În anul 1396 cetatea a fost asediată de turci și salvată prin intervenția voievozilor munteni, dar în 1421 ea a fost cucerită și distrusă. Legenda locală spune că 40 de fecioare s-au aruncat de pe faleză în mare ca să nu fie prinse de turci. Cetatea a fost ruinată definitiv, cisternele fiind distruse în acest război și în cele care au urmat.

     Între anii 1913-1916 și 1918-1940, capul a făcut parte din județul Caliacra, România. În anii 1930, naturalistul român Grigore Antipa a întemeiat aici o stațiune de cercetări zoologice marine a Institutului Bio-Oceanografic din Constanța, care după război a adăpostit un pluton de grăniceri bulgari și ale cărei ruine se mai văd încă la dreapta șoselei care duce la cetate, la un kilometru spre apus de aceasta.